Douaneloods Essen

Essen | 13-03-2016 13:42

Gister even naar Essen (BE) geweest. We  had wat leuks gevonden op internet wat we wilde bekijken.


Gister zijn Roy en ik even naar Essen gereden we hadden op internet iets gevonden over een voormalige douaneloods. 

in het jaar 1901 werd door de Belgische staatsspoorwegen beslist dat er een goederenloods gebouwd moest worden in Essen. De hoofdarchitect Wisselez heeft het gebouw ontworden onder de naam Station d'Esschen - Contruction d'un hangar de transbordement. een jaar later in 1902 werd begonnen met de bouw. De loods moest dienen als overladingsloods. De wageons met stukgouderen werden onder de overkapping naast de loods geplaatst en vervolgens werd alles overgeladen in andere wagons die in de loods stonden. Voordat alles werd overgeladen werd het gecontroleerd door de douane. 

 

Vanaf 1975 valt de bedrijvigheid stil bij de loods de taken werden overgenomen door Antwerpen Dokken en stapelplaatsen.  In 1978 werd de goederenloods als decor gebruikt voor de kortefilm "Deportatie" 

Eind jaren 80 is de loods gebruikt tijden de stoomdagen te Wildert een Stoomtrein gebruikte het spoor om te kunnen keren.  In 1993 werden de sporen naar de loods verwijderd en op 11 november 2003 werd de goederenloods samen met het stationsgebouw geklasseerd als monument. 

 

Tot op heden ligt het er verlaten en verpauperd uit. De bedoeling is dat in de toekomst het gebouw word opgeknapt en het gebruikt gaat worden als multifuncionele ruimte voor conferenties, vergaderingen en concerten. Foto's

Locatie