Spijkenisse zonder drinkwater

Spijkenisse | 14-06-2012 14:39

Donderdag hielden de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, de gemeente Spijkenisse, Waterbedrijf Evides en het Ministerie van Defensie gezamelijk een oefening met de inzet van een nooddrinkwatervoorziening in Spijkenisse. Het systeem was rond half twee gereed om water de distibutere. Burgemeester Salet tapte de eerste Bidon water.


Evides beschikt over een uitgebreide nooddrinkwatervoorziening. In het geval dat de reguliere drinkwatervoorziening geheel of gedeeltelijk uitvalt, kan Evides hiermee binnen 24 uur buiten het leidingnet om drinkwater leveren aan de bevolking. De gemeenten zijn er dan voor verandwoordelijk dat de bevolkig per dag tenminste drie liter nooddrinkwater kan halen op van tevoren aangewezen distributiepunten. Als nooddrinkwater word ingezet, kan de gemeente militaire bijstand aanvragen bij Defensie om deze nooddrinkwatervoorziening aan te leggen en te koppelen aan militaire waterzuiveringsinstalaties.

 

Om vertrouwd te raken en te blijven met de nooddrinkwatermaterialen is het van belang dat de betrokken partijen periodiek een operationele oefening houden met de aanleg hiervan, waarbij ook de onderlinge samenwerking en de procedures van de hulpverleningsdiensten worden beoefend.

 

Donderdag ochtend werd door een peleton van de landmacht en medewerkers van Evides gezamelijk een nooddrinkwatersysteem aangelegd nabij de Gaddijk/ Maaswijkweg tot aan de parkeerplaats aan de Thetfordstraat. Vanuit de civiel- militaire samenwerking werd hierbij ook een mobiele drinkwaterzuiveringsinstallatie van Defensie ingezet en kreeg een kwetsbare afnemer water geleverd.

 

Defensie heeft een uitgebreide ervaring met het verzorgen van drinkwater onder allerlei omstandigheden. Zo is in Uruzgan gedurende de inzet heel Kamp Holland voorzien van drinkwater, Samen met het waterboordetachment kan waar dan ook ter wereld in relatief korte tijd een nooddrinkwatervoorziening worden aangelegd. Defensie is in Nederland een belangrijke speler om bij calamiteiten, zoals die nu werd geoefend, de lokale, regionale en nationale overheid ondersteunen met specifieke, snel inzetbare capaciteiten. Niet alleen drinkwater, ook onder meer medische, genie-en CBRN- capaciteiten staan hiervoor ter beschikking.Foto'sVideo

Locatie