Kroonprins opent watertentoonstelling in Kunsthal

Rotterdam | 13-02-2012 19:57

Onder de noemer Zoet&Zout besteedt de Kunsthal in Rotterdam de komende maanden volop aandacht aan de Nederlandse band met water. Prins Willem-Alexander, zelf gespecialiseerd in waterbeheer, opent de expositie maandag. Vanaf dinsdag is het publiek welkom.


In de Kunsthal zijn dan 120 kunstwerken te zien die zowel de mooie als de tragische aspecten van het leven in een waterrijk land verbeelden. De expositie is opgesplitst in vijf thema's: strijd, verbond, gewin, vermaak en mythe.

 

 

Oude meesters, foto en video
De tentoonstelling laveert van schilderijen van oude meesters als Salomon van Ruysdael en Willem Maris tot moderne kunstenaars als Theo van Doesburg en Edgar Fernhout.

Naast schilderijen zijn op Zoet&Zout foto’s te zien van onder meer Han Singels. Ook toont de Kunsthal videobeelden van bepalende gebeurtenissen die iets met water te maken hebben, zoals de watersnoodramp van 1953 en de aanleg van de Afsluitdijk.

"Van water dat bedwongen wordt, waarmee we samenleven, waarmee we plezier maken en dat we gebruiken tot water als element van schoonheid en spirituele betekenis'', vat de Kunsthal het zelf samen.

 

 

Boek

In Zoet en Zout, water en de Nederlanders, beschrijft journaliste Tracy Metz hoe we in Nederland zoeken naar nieuwe wegen om met het water te leven en hoe het Nederlandse landschap daardoor verandert. Tracy Metz is in de ban van de manier waarop Nederland door de eeuwen heen is omgegaan met water.
Als geboren Amerikaanse is ze zelf opgegroeid met het verhaal van Hansje Brinker die Nederland heeft behoed voor een overstroming, simpel en alleen door zijn vinger in de dijk te steken. Verslaggever Chris Vemer sprak met de schrijfster.Foto's
Video

Locatie