Nieuwe brandweerkazerne en eerste publieke veiligstelplek van Nederland

Rotterdam | 10-02-2012 18:17

Op vrijdag 10 februari zijn de brandweerkazerne aan de Butaanweg (Vondelingenplaat, Rotterdam) van de Gezamenlijke Brandweer en de eerste publieke veiligstelplek in Nederland van Rijkswaterstaat in gebruik genomen.


De voorzitter van het Openbaar Lichaam Gezamenlijke Brandweer en burgemeester van Rotterdam, de heer Aboutaleb, heeft de brandweerkazerne officieel geopend. De kazerne heeft daarbij de naam “Don Berghuijs kazerne” gekregen, genoemd naar de vorig jaar overleden algemeen directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, medeoprichter van de Gezamenlijke Brandweer

en adviseur Openbaar Lichaam Gezamenlijke Brandweer. Daarnaast is de eerste publieke veiligstelplek van Nederland geopend door Rijkswaterstaat.

 

De kazerne

De strategische positie van de kazerne biedt, naast het waarborgen van de industriële brandweerzorg in Pernis en een deel van het Eemhaven gebied, ook uitstekende uitrukmogelijkheden bij incidenten op het spoor, de Gadering en de snelweg. Daarnaast worden ook een deel van de deelgemeente Hoogvliet en de wijk Pernis vanuit deze post bediend.

De kazerne is uitgerust met een schuimbluswagen (in samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond), een tankautospuit en een haakarmwagen met diverse haakarmbakken, zoals een schuimbak en een brandweermaterialen haakarmbak uitgerust met het nieuwe COBRA systeem. (zou ik wat verduidelijken) Ook is een nieuwe slangenwerkplaats aangebouwd, waar niet alleen de eigen brandweerslangen worden onderhouden, maar ook die van aangesloten bedrijven en de Brandweer Rotterdam-Rijnmond.

 

Veiligstelplek

 

De veiligstelplek die naast de kazerne is aangelegd, bestaat uit een speciale, vloeistofdichte vloer. Met deze veiligstelplek kan een vrachtwagen met gevaarlijke stoffen na een incident in een lekbak, sneller van de (snel-)weg worden gehaald en naar de kazerne worden gebracht om de lading veilig en milieuverantwoord over te laden. De doorstroming van het verkeer na incidenten op de weg zal hierdoor aanzienlijk verbeteren, doordat incidenten niet meer op de plek zelf hoeven te worden afgehandeld. Ook de veiligheid neemt toe, omdat gevaarlijke stoffen na een incident onder gecontroleerde omstandigheden bij de veiligstelplek worden overgeladen.Foto's


Video

Locatie