Voorne-Putten neemt afscheid van brandweerduikers

Brielle | 29-12-2011 10:05

Woensdagavond hadden de brandweerduikers van Brielle en Hellevoetsluis hun laatste grote duikoefening. Dit gebeurde aan de Veckhoekse Sluisweg onder de Brielesebrug.


Om precies half acht werd de brandweer Brielle en Hellevoetsluis, politie en de reddingsbrigade uit Hellevoetsluis gealarmeerd voor een waterongeval, op het eerder genoemde adres. Vanaf de kazerne Brielle reden de hulpdiensten naar het ongeval toe. Hier waren slachtoffers te water gegaan en konden niet meer op eigen kracht het water uit. Doormiddel van opervlaktewater redders is er één slachtoffer uit het water gehaald waarna de duikers het water zijn ingegaan om de overige twee slachtoffers te zoeken.

 

Na de oefening was er op de kazerne Brielle een hapje en een drankje en werden er toespraken gehouden door de algemeen directeur van de VRR dhr. Litooijen en district commandant dhr Berkhout. Ook de burgemeester van Brielle sprak op deze avond haar dank uit naar de jaren lange inzet van de beide duikteams. 

 

De duikteams van Brielle en Hellevoetsluis gaan per 01-01-2012 uit dienst en worden ingeruild  voor de zogeheten 'oppervlaktewater reddingsteam', dat alleen mensen mag redden die op het water drijven. Als er gedoken moet worden, dienen ze te wachten op versterkingen uit andere delen van de regio. ( Spijkenisse, Schiedam of Capelle aan den Ijssel).

 

De brandweer bezuinigt door het aantal duikteams in de regio terug te brengen van zeven naar drie. Die ploegen opereren vanuit Spijkenisse, Capelle aan den IJssel en Schiedam.

''Aanleiding voor de besluiten is het ontstane tekort aan geoefende duikers en het moeten blijven voldoen aan strenger wordende wet- en regelgeving'', meldde de Veiligheidsregio in september. ''Hierdoor is het niet meer mogelijk om in de regio zeven duikteams kwalitatief en kwantitatief inzetbaar te houden.''

Eerder was er al een proef met een 'oppervlakte redteam' op Goeree-Overflakkee. De Veiligheidsregio bestempelde die pilot als een succes.

 

 Foto's

Video

Locatie