Grote brand op voormalig marineschip De Zeefakkel

Hellevoetsluis | 17-10-2011 12:21

Op voormalig marineschip De Zeefakkel is vanmorgen omstreeks half acht een flinke brand uitgebroken. Het schip ligt in Koopvaardijhaven in Hellevoetsluis. De brand woedt onder het dek van het schip waarbij veel rookontwikkeling vrij kwam. De brandweer heeft inmiddels de brand geblust.


De brand heeft in de met hout betimmerde slaapvertrekken gewoed. Het Cobra-systeem heeft de eerste blussing kunnen doen waardoor de hitte binnen werd afgenomen. De brandweer doormiddel van een schuim de brand kunnen blussen.

Het schip werd gekoeld door blussing van buitenaf. Een schip van Rijkswaterstaat heeft hierbij geholpen. Uit Dordrecht was blusboot onderweg om te helpen met koelen maar werd gecanceld. Een speciaal scheepsbrandbestrijdingsteam is ter plaatse om de brand goed te kunnen blussen.

De brandweer maakte gebruik van het Cobra-systeem, dit systeem kan blussen door muren en dikke stalen deuren. Bij de brand kwam veel rook vrij omdat er  diverse deuren werden geopend.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is niet bekend. Hiernaar zal onderzoek gedaan worden. 

Het schip De Zeefakkel stamt uit het jaar 1950 en deed tot 1972 dienst als Rijksopnemingsvaartuig. Dit hield in dat het zeekaarten maakte van de Noordzee. Het schip heeft daarna dienst gedaan als opleidingsschip voor onderofficieren. In 1995 is het schip nog geheel gerenoveerd. Het schip ligt sinds januari 2000 afgemeerd in Hellevoetsluis. Hier doet het nu dienst als opleidingsschip voor de zeekadetten.Foto's
Video

Locatie