Veel gewonden bij aanvaring Haringvliet

Hellevoetsluis | 02-10-2011 15:50

Hoewel alle hulpverlenende instanties met grote regelmaat zelf oefenen blijft een grote gezamenlijke oefening noodzaak om een goede afstemming te kunnen verkrijgen van elkaars procedures en werkwijzen.


Daarnaast is met elkaar ervaring op doen en kennis maken met de andere organisaties en mensen belangrijk om bij een echte ramp, calamiteit of ongeval goed te kunnen werken.

Vanuit deze doelstelling werd er op zaterdag 1 oktober 2011 een Multi disciplinaire oefening georganiseerd vanuit de K.N.R.M., station Stellendam op het Haringvliet.

Aan deze oefening deden de volgende organisaties mee:

K.N.R.M. station Stellendam, Ouddorp en Dordrecht

Reddingsbrigade Hellevoetsluis

Veiligheidsregio Rijnmond ( brandweer Rockanje en GHOR Hellevoetsluis )

Zeehavenpolitie Rotterdam Rijnmond en wijkpolitie Hellevoetsluis

Korps landelijke Politie Diensten

Kustwacht en

Rijkswaterstaat

 

Rond 10.00 uur kwam er een melding binnen van een aanvaring op het Haringvliet tussen een viskotter, de GO 59, en een bunkerschip, de Klaartje en werden de deelnemende organisaties gealarmeerd.

De viskotter had een grote groep kinderen met begeleiders aan boord voor een excursie op ‘Tiengemeten’. Het bunkerschip was op weg naar de haven van Stellendam en had nog een hoeveelheid benzine aan boord. Na de aanvaring ontstond er brand in de kombuis van het bunkerschip. Een aantal mensen was na de aanvaring te water geraakt.

Bij de benadering van de schepen moest rekening gehouden worden met ontploffingsgevaar en dampen van gevaarlijke stoffen. Bij dit alles is een goede onderlinge communicatie noodzaak.

Nadat de gewonden en overledenen aan de wal waren gebracht en beide schepen in de haven voor nader onderzoek waren afgemeerd werd de oefening beëindigd.

Bij deze oefening waren 120 mensen betrokken.

 

De komende week wordt de oefening door alle deelnemers geëvalueerd om bij een volgende oefening dan wel echte inzet nog beter te kunnen samenwerken.

tekst: KNRMFoto'sVideo

Locatie